Natuurliefhebbers kunnen in Nederland nergens beter terecht dan in Drenthe. De afwisseling van duizenden jaren oude landschappen maakt het een bijzonder aantrekkelijk gebied om te fietsen, te wandelen of vogels te spotten. We hebben de mooiste gebieden voor u op een rijtje gezet. Alles is op amper 30 minuten rijden van de Mantinger Es, soms zelfs op loopafstand. Boek nu de B&B en ga zelf op pad!

Klik op de foto’s voor informatie
MANTINGERBOS- EN WEIDEN
B&B de Mantinger Es ligt in natuurgebied Mantingerbos- en weiden. Het natuurgebied is eigendom van Natuurmonumenten en herbergt het oudste bos van Nederland, het Mantingerbos. Hier is sinds de prehistorie nooit iets anders geweest dan bos. Van uit de B&B wandel je er direct in.
MANTINGERVELD
Het Mantingerveld ligt op 1400 meter van de B&B. Het is een Natura-2000 gebied, Europees beschermd. Dit is vooral vanwege de grote jeneverbespopulatie. Eigenaar natuurmonumenten heeft hier de kleine natuurgebieden Mantingerzand, Balingerzand, Lentsche veen en Hullenzand via oude landbouwgronden met elkaar verbonden tot één groot natuurgebied van zo’n 850 hectare.
DWINGELDERVELD
Het Dwingelderveld is door Jac. P. Thijsse, één van de oprichters van Natuurmonumenten, als laatste grote natte heideveld van Zuidwest Drenthe gered van de toenmalige ontginningen. Het herbergt nu onder meer zeer zeldzame planten en dieren, schitterende wandel- en fietsroutes en een sterrenwacht. Fiets vooral eens het commissaris Cramerpad!
DRENTS FRIESE WOLD
Eén van de grootste natuurgebieden van Nederland, op de grens van Friesland en Drenthe, zo’n 25 kilometer bij Mantinge vandaan. Je vindt er een klimbos, een hunebed, een blotevoetenpad, een dierenvriendjespad en nog veel, veel meer. Natura 2000 gebied dat vooral door de afwisseling zeer de moeite waard is.
DRENTSE AA
De Drentse Aa is één van de weinige grotere beken in Nederland die de oorspronkelijke meanderende vorm heeft behouden. Hunebedden, grafheuvels en oude karresporen geven aan dat hier al zo’n 10.000 jaar mensen wonen. Zoek de prehistorie en verdwaal in een droomlandschap.
DE HONDSRUG
Een 70 kilometer lange zandrug die dwars door Drenthe van Emmen naar Groningen loopt. Al duizenden jaren bewoond en zeer rijk aan natuur en prehistorische elementen. De Drentse Aa is onderdeel van de Hondsrug. Het gebied staat bekend als UNESCO Geopark de Hondsrug.
HOLTINGERVELD
Het Holtingerveld is vooral bekend om haar hunebedden. Er lopen drie wandelroutes door het gebied: de hunebedroute (2,2 km), de IJsroute (5 km) en de oorlogsroute (8,3 km). De tweede wereldoorlog heeft diepe sporen nagelaten in dit natuurgebied. Kom het ontdekken!

FOCHTELOERVEEN
Dit natuurgebied is vooral bekend vanwege de kraanvogels die er sinds 2001 broeden. Het is een 2500 hectare groot hoogveengebied, één van de laatste in Europa. Het is wat minder toegankelijk, maar er lopen genoeg wandelpaden om het prachtige gebied te bewonderen. Bezoek uitkijktoren Kolonieveld als je de kraanvogels wilt bekijken.
REESTDAL
Het riviertje de Reest ligt op de grens van Drenthe en Overijssel. Rondom dit riviertje is een idyllisch landschap ontstaan dat welhaast uniek is in Nederland. Hier is natuur echt puur. En heel goed bereikbaar middels de vele fraaie fiets- en wandelroutes die er doorheen lopen.
BOSWACHTERIJ GEES
Op 3 Km van de Mantinger Es ligt dit grote ca. 100 jaar oude bosgebied. Als je een echte boswandeling wilt maken waar de kans dat je iemand anders tegenkomt heel klein is moet je in dit schitterende bos zijn. Het strijklicht door de bomen en over de vennetjes doet vaak sprookjesachtig aan.