Een museum geeft je een kijkje in de geschiedenis. Of dat nu Vincent van Gogh, Drenthe in het algemeen of een kunstmuseum is, Drenthe heeft er te veel om op te noemen. Wij hebben hier een selectie met leuke musea gemaakt. Ook als het weer wat minder is hoef je je in Drenthe geen dag te vervelen. Boek nu de B&B en ga zelf op pad!

Klik op de foto’s voor meer informatie
DRENTS MUSEUM
Het Drents museum is een echte publiekstrekker en één van de grote attracties van Drenthe. Het bestaat al sinds 1854. Een afwisseling van grote tentoonstellingen, met topstukken als het meisje van Yde en werk van Vincent van Gogh. Op 29 Km van de Mantinger Es.
STEDELIJK MUSEUM COEVORDEN
Buurgemeente Coevorden is de oudste stad van Drenthe en heeft dus een rijke maar gewelddadige historie. Menig machtsstrijd werd in het verleden in- en rond Coevorden uitgevochten. 25 Km van Mantinge.

VAN GOGH HUIS
Wist je dat van Vincent van Gogh in 1883 drie maanden in Drenthe heeft doorgebracht? Hij was zo getroffen door de schoonheid van Drenthe dat hij er het liefs had blijven wonen. het huis waar hij verbleef is een klein museum. Zijn bed staat nog op dezelfde plaats! Je vindt het op 23 Km van de Mantinger Es.
GEVANGENISMUSEUM VEENHUIZEN
De gevangenis is nog steeds in gebruik. In het museum kun je zien hoe in de loop der eeuwen het straffen van misdadigers of vermeende misdadigers is veranderd. De gevangenis is gebouwd in 1823, met het oprichten van “de koloniën van weldadigheid”. 48 Km van Mantinge.
OERMUSEUM
Een klein maar OER-leuk museum in Diever. Je kunt een bezoek combineren met bijvoorbeeld een ijstijdwandeling over de Havelterberg. Op 23 Km van Mantinge.
MUSEUM HAVEZATHE MENSINGE
Duik in de historie van de vroegere bewoners van deze bijzondere Havezathe (buitenplaats). Het gebouw en het landgoed zijn bijzonder oud: de eerste Mensinge wordt in de historie al in 1381 genoemd. In Roden op 48 Km van Mantinge.
MUSEUM DE PROEFKOLONIE
Maak mee hoe 200 jaar geleden de eerste arme stedelingen uit het westen in de “Koloniën van weldadigheid” arriveerden. Je maakt er een tijdreis waarin alles duidelijk wordt. Bekijk de film die er over gemaakt is en ontdek dat het allemaal heel anders verliep dan gepland. In Frederiksoord, op 33 Km van Mantinge.

MUSEUM DE DUIKELAAR
In Nieuwlande zijn in de tweede wereldoorlog honderden mensen ondergedoken geweest. De meeste waren Joods en op de vlucht voor de Holocaust. Het dorp heeft daarvoor een Israëlische onderscheiding gekregen: de Yad Vashem. Het museum brengt het leven van de onderduikers in beeld. Nieuwlande, 18 Km van Mantinge.

OPENLUCHTMUSEUM VEENPARK
Ervaar het verhaal van het Drentse Veen, de turf. Reis met het treintje naar het Bargerveen en maak een demonstratie mee van het vroegere turfsteken. Bargercompascuum, 40 Km van Mantinge.
MUSEUM DE BUITENPLAATS
Een museum voor kunstliefhebbers van alle soorten denkbare kunst: literatuur, architectuur, tuinen maar ook theater en muziek. Eelde, 49 Km van Mantinge.
MUSEUM VAN DE PAPIERKNIPKUNST
Het zal je verbazen wat er op het gebied van papierknippen allemaal mogelijk is. Kunst uit binnen- en buitenland. Laat je silhouet knippen of knip zelf iets moois. Westerbork, 6 Km van Mantinge.
OPENLUCHTMUSEUM ELLERT EN BRAMMERT
Gebaseerd op de legende van de twee reuzen Ellert en Brammert. Ga terug in de tijd, leer en ervaar hoe de Drenten vroeger leefden in een plaggenhut. Kijk hoe de eeuwenoude houtzagerij nog in werking is, of leer spinnen op een spinnewiel. In Schoonoord op 17 Km van Mantinge.
MUSEUM VALSE KUNST
Wel of geen echte Picasso of Monet? Het vervalsen van kunst is van alle tijden. Net als meesters in de kunst hebben er ook meester-vervalsers bestaan die niet van echt te onderscheiden kunst maakten. In Vledder op 30 Km van Mantinge.
JAN KRUIS MUSEUM
Wie kent tekenaar Jan Kruis niet? De strip Jan, Jans en de kinderen heeft miljoenen mensen jaren geboeid. Jan Kruis heeft lang in Mantinge gewoond. In Orvelte op 8 Km van Mantinge staat een museum vol met zijn werk.
INDUSTRIEEL SMALSPOOR MUSEUM
Een smalspoorlijn, ooit aangelegd om turfstrooisel te vervoeren. Reis met het smalspoortreintje door de oude Drentse hoogveen ontginningsgebieden, nu bijzondere mooie natuur. Bezoek de locomotievenloods en veel meer. Op 35 Km van Mantinge.