Bekijk onze wandelagenda 2019

Bijzondere wandelingen door de natuurgebieden in de omgeving van Mantinge

Fietsen en wandelen in de omgeving van Mantinge

In 2020 wordt het Nederlands kampioenschap wielrennen rond de VAM berg georganiseerd, op een steenworp afstand van onze B&B! Informatie vindt je hier

U kunt bij ons een aantal wandelroutes verkrijgen die u door en langs de mooiste plekjes van onderstaande gebieden voeren. Onze natuurgids kan u er alles over vertellen. Ontdek hoe bijzonder planten, vogels en insecten vaak zijn en hoe slim en doordacht de natuur in elkaar zit. Fietst u de bekende knooppuntenroute? Kom dan eens langs bij onze theeschenkerij voor een heerlijke kop koffie of thee met wat lekkers. U vindt ons tussen de knooppunten 60 en 64.

Wij zijn lid van het Landelijk Fietsplatform, wat betekent dat u als fietser bij ons dat beetje extra kunt verwachten wat fietsen zo leuk maakt. Meer informatie daar over vindt u hier. Zoekt u een goede fietsrouteplanner om knooppuntenroutes uit te zetten? Kijk eens op www.nederlandfietsland.nl

U heeft de Bed & Breakfast geboekt met het plan te gaan fietsen maar het weer werkt niet mee? Niets verloren. Meestal kunt u dan met onze natuurgids op pad, wandelen kan bijna altijd. Op basis van uw voorkeur kiest hij een wandelroute: vogels kijken, paddenstoelenroute, diep de bossen in.....de moeite waard! Kosten 10,00 p.p., u kunt ter plaatse bespreken.

Denk ook eens aan Wildlands Emmen, Het Veenpark in Barger-compascuum, het bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen of het Drents museum in Assen. Ook bij wat minder mooi weer is er meer dan genoeg te doen!

Wandelroute
 De Mantinger Es natuurwandeling
25 kilometer genieten voor de echte liefhebber

Een fantastische wandeling dwars door de natuur. U loopt door uitgestrekte heidevelden, bossen en landerijen. Vergeet uw verrekijker en fototoestel niet, het gebied is zeer vogelrijk. Vraag onze natuurgids om informatie.

De wandeling is bedoeld voor de gevorderde wandelaar met een goede lichamelijke conditie, de route voert door gebieden die soms minder goed begaanbaar zijn. Geen horeca onderweg, dus zorg voor voldoende eten en drinken. Een avontuur en een uitdaging voor iedere natuurminnende wandelaar! 

U kunt de wandeling bestellen door 4,95 over te maken op rekening NL27KNAB0255722168 t.n.v. de Mantinger Es onder vermelding van uw e-mailadres. U ontvangt de route als pdf en .GPX bestand in uw mailbox. Voor gasten van onze Bed & Breakfast is de route gratis.

 

Mantingerbos- en weiden

Het natuurgebied Mantingerbos- en weiden is eigendom van Natuurmonumenten. Moeder Natuur toont in dit gebied haar schoonheid op vele manieren. Het gebied is grotendeels vrij toegankelijk en kent een rijk dierenleven. Reeën, dassen, vossen, steenmarters en eekhoorns gedijen er prima. De ruige wandelpaden door de eeuwenoude singels zijn heel bijzonder. 

De vogelrijkdom is groot! Alleen al in en om de tuin van de Mantinger Es hebben we meer dan 75 soorten vogels gespot waaronder bijzondere als blauwe kiekendief, boomvalk, appelvink en roodborsttapuit. In onze tuin leeft en broedt een kerkuilenpaar. 

Mantingerveld - Mantingerzand

Het Mantingerveld is ontstaan uit meerdere kleine natuurreservaten, in de jaren negentig door eigenaar Natuurmonumenten samengevoegd tot een groot natuurgebied. Het bestaat uit stuifzandgebied met heidevelden en vennen. Uniek zijn de verspreid staande oude jeneverbesstruwelen. De eeuwenoude zwarte den op de foto is heel bijzonder en misschien wel de oudste den van Nederland. Het gebied staat bekend als een van de mooiste natuurgebieden van Drenthe.

Een avondwandeling door het Mantingerveld is de ultieme wandelbeleving!

Mantingerbos

het Mantingerbos is een oerbos met een mysterieus karakter. Het is waarschijnlijk een van de oudste en misschien wel het oudste bos van Nederland. Voor zover is na te gaan bestaat het al sinds de prehistorie. Het is een Eiken-Hulst bos met hele oude bomen en zeer bijzondere planten. De natuur mag er haar gang gaan, er wordt bewust geen onderhoud gepleegd.

Ook dit is Mantinge

Van oorsprong was Mantinge een esdorp met akkers er om heen. Landbouw bestaat er nog steeds, wat in de zomer resulteert in goudgele golvende graanvelden of, zoals hier te zien, een prachtig zonnebloemenveld. Je waant je in zuid-Frankrijk, maar het is echt Mantinge!

Voor onze gasten hebben wij mooie fietsroutes in .gpx formaat beschikbaar

Drenthe heeft van het landelijk fietsplatform de 5-sterrenstatus als fietsprovincie gekregen, kortom: om te fietsen moet je in Drenthe zijn! Als je graag fietst met een doel zijn onderstaande routes en plaatsen zeer de moeite waard. De afstanden zijn weergegeven als enkele reis vanaf de Mantinger Es. Fiets je gewoon graag door de bossen en natuurgebieden, vraag ons dan naar mooie routes.

Museumdorp Orvelte8 km 
Hier lijkt de tijd 100 jaar stil te hebben gestaan. Als u nostalgie van dichtbij wilt beleven is er in Nederland geen mooiere plek dan Orvelte. Klinkerweggetjes, rustieke winkeltjes en monumentale, fraai rietgedekte boerderijen rondom een ouderwetse brink. Veel activiteiten en evenementen in het dorpshart.

Hunebed "De Papeloze kerk" - 16 km
Drenthe bezoeken doe je niet zonder een hunebed van dichtbij te hebben gezien.

Commissaris Cramer fietspad - start op 10 km
In het Dwingelder veld begint wat misschien wel het mooiste fietspad van Nederland is: het Commissaris Cramer pad. Een route van anderhalf uur. U kunt er naar toe fietsen of bij het Planetron in Dwingeloo parkeren. Vergeet uw verrekijker en uw fototoestel niet!

Herinneringscentrum kamp Westerbork - 18 km
Door de Nederlanders in 1939 gebouwd als vluchtelingenkamp voor Duitse Joden. De Nazi's hebben in de 2e wereldoorlog het kamp overgenomen en gebruikten het omgekeerd; het werd een deportatiekamp voor Nederlandse joden. 

Openluchtmuseum Ellert en Brammert - 17 km
Maak mee hoe Drenten 100 jaar geleden leefden. Ervaar hoe het geweest moet zijn om in een plaggenhut te wonen. In het museum is een blijvende expositie, regelmatig zijn er demonstraties van oude ambachten. En natuurlijk de legende van Ellert en Brammert, de twee reuzen van het Ellertsveld.