Als de herfst in aantocht is begint het bij veel schimmels en zwammen, want dat zijn paddenstoelen eigenlijk, te kriebelen. Ze leiden het hele jaar als zwamdraden een onzichtbaar leven in de grond of in een omgewaaide boom. Maar dan moet er voor nageslacht gezorgd worden! Als het voldoende vochtig is vormen ze in korte tijd, soms in een dag, een bovengronds vruchtlichaam dat wij kennen als paddenstoel. Ze nemen daarbij de meest kleurrijke en bizarre vormen aan. Dat vruchtlichaam stelt ze in staat hun zaden ("sporen") te verspreiden.

Het snelle groeien werd in vroeger tijden als tovenarij beschouwd. Veel paddenstoelen hebben dan ook namen als heksenboleet, satanszwam of heksenboter. En wie heeft er nog nooit gehoord van een heksenkring ?

Het is een fantastisch schouwspel dat bij de meeste paddenstoelen maar enkele dagen duurt: lang genoeg om de sporen (zaadjes) te verspreiden waar vervolgens weer nieuwe zwammen en schimmels uit ontstaan. 

Een aantal paddenstoelen is eetbaar. Nog veel meer zijn oneetbaar en sommigen zelfs giftig tot zeer giftig. Vooral voor mensen, wel te verstaan. Veel dieren vinden ze heerlijk.

De omgeving van Mantinge kent veel oude singels en bosranden. Door de jaren heen zijn op veel plaatsen bijzondere paddenstoelenbiotopen ontstaan. Deze plaatsen zijn zeer de moeite waard om te bezoeken, ook als u geen paddenstoelenkenner bent. In onze natuurclinics en excursies is voor schimmels en zwammen dan ook zeker een plekje ingeruimd. Bijgaande foto's zijn gemaakt in de omgeving van de Mantinger Es.

Welkom in de wondere wereld van de paddenstoelen!

Aanmelden paddenstoelenexcursie

U kunt zelf kiezen op welke datum u mee wilt. 
Data:
12, 19 en 26 oktober 2019
Aanvang
:  09:30 uur. Inloop vanaf 09:00. 

Eindtijd:  tussen 12:00 en 12:30
Minimum aantal deelnemers:  6

Maximum aantal deelnemers:  15
Lokatie:  De Mantinger Es, Ekkelkampen 9 L1, Mantinge
Telefoon:  0593769035
e-mail:  info@de-mantinger-es.nl
Kosten:  6,50 per persoon, ter plaatse afrekenen. Koffie of thee inbegrepen.


Je kunt je hier aanmelden.


Een excursie op verzoek kan ook, bel 0593769035 of mail ons op info@de-mantinger-es.nl.

De excursie gaat altijd door tenzij er heel slecht weer voorspeld wordt. Houdt de website in de gaten, mocht het onverhoopt niet door gaan wordt dat hier aangegeven. Zorg voor waterdichte schoenen, we lopen door vochtig gebied.

Wat gaan we doen
Onder het genot van een kop koffie of thee beginnen we met een leuke presentatie die je introduceert in de bijzondere paddenstoelenwereld. Je leert o.a. hoe paddenstoelen in elkaar zitten, hoe ze leven en waar je ze moet zoeken.

Vervolgens gaan we met eigen vervoer (ca. 10 minuten rijden) naar een bijzonder mooi natuurgebied met een sprookjesachtig bos.  Een omgeving waar paddenstoelen uitstekend gedijen. Vergeet je camera niet! Ook voor vogelliefhebbers is deze excursie de moeite waard, dus een verrekijker kan van pas komen.

Tussen 12:00 en 12:30 rijden we terug naar de Mantinger Es.